Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

PROJEKT "RHS" - reševalni helikopter Slovenije

Nekatere druge zasebne pobude za ustanovitev službe HNMP pred letom 2000

Poleti 1996 je znani slovenski podjetnik in inovator g. Franci Stroj iz Dvorske vasi pri Begunjah na Gorenjskem, kot prvi zasebnik v Sloveniji kupil helikopter znamke Eurocopter, MBB BO- 105 CBS.  Torej helikopter, ki je tedaj v Avstriji, Švici in ZRN uspešno  opravljal polete v  službah HNMP. Podjetnik g. Stroj je pripravil uspešno  predstavitev, ki so se  je  udeležili tuji diplomati, predstavniki družbe  Eurocopter in drugi.

Podjetnik g. Stroj je zaposlil profesionalnega pilota, imel je letalsko šolo  za    pridobivanje licence   privatnega pilota helikopterja in pripravljen   je  bil  kupiti  še en   helikopter, če bi mu država   dovolila opravljati polete za    službo HNMP  oziroma mu   podelila koncesijo. Ne bom   našteval, koliko  "polen mu   je bilo  nametanih pod noge", namesto, da bi razmislili tudi o  tej možnosti!
Slovenija pa je bila še vedno brez službe HNMP!

Tuje reševalne službe naših   prošenj za sodelovanje  oziroma pomoč pri  vzpostavljanju HNMP, počasi  niso več jemale  resno!  Ni jim bilo jasno,  zakaj  naše državne institucije  ne storijo nič  in ne podprejo prizadevanj strokovnjakov in laikov v  Sloveniji, da  bi na  državni ravni  čim prej dobili službo HNMP!

Strojev helikopter je blagoslovil tedanji ljubljanski nadškof in metropolit dr. Alojzij   Šuštar, ki je ves čas zelo   podpiral tudi projekt RHS -   Reševalni helikopter Slovenije in prizadevanja dr. Iztoka Tomazin  in g. Vasje Žemva v tej smeri. Dr.   Šuštar je dobro poznal   švicarsko letalsko reševalno   službo SRF (REGA), saj je bil   v letih svojega bivanja  v   Švici tudi njen podporni član.

Tujci so se samo čudili, saj je bila (in je) pri njih situacija popolnoma  obratna. Državne institucije podpirajo vse posameznike in nevladne  organizacije, ki si prizadevajo za ustanovitev takih služb, kot je služba  HNMP.


     Na vrh

 

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov