Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

PROJEKT "RHS" - reševalni helikopter Slovenije

Začetek projekta "RHS" - Reševalni helikopter Slovenije

Vsa ta leta do 16. julija 2003, ko se je v Sloveniji začel v okviru ministrstva za zdravje in v organizaciji osnovnega zdravstva Gorenjske poskusni projekt HNMP, v Sloveniji razen ves čas prisotnega helikopterskega reševanja na gorah, ni bilo primarnega reševanja s pomočjo helikopterja. Opravljali so se le sekundarni medbolnišnični prevozi s helikopterji AB-109 Hirundo, AB-212 in AB-412 slovenske milice oziroma policije in sicer prevozi nedonošenčkov, hudo opečenih in poškodovanih ponesrečencev in podobno.
Načrtovani projekt je leta 1979 na predlog g. Vasje Žemva, ki je izdelal osnutek projekta, dobil ime Reševalni helikopter Slovenije s kratico RHS. Od začetka naprej je projekt užival izredno podporo medijev, predvsem dveh novinarjev. In sicer g. Tomaža Bukovca iz časopisa Dnevnik oziroma Nedeljski dnevnik in g. Mirka Kunšiča iz časopisa DELO oziroma Slovenske novice.
Piloti LEM, kasneje LEP in kasneje SV in njene 15. helikopterske brigade so projekt ves čas podpirali in bili pripravljeni v njem sodelovati.
Ob tem je treba še povedati, da so bili še nekateri laiki pripravljeni svoje ideje in delo vložiti v razvoj helikopterskega reševanja in službe HNMP v Republiki Sloveniji, še v časih tedanje SFRJ. Tu je vsekakor treba omeniti pilota v LEM RSNZ, pokojnega g. Draga Hanžlja (ki je skupaj z g. Andrejem Andolškom dolga leta kot pilot helikopterja pomagal uveljavljati in razvijati helikoptersko reševanje na gorah v Republiki Sloveniji) in znanega gostilničarja iz Medvod g. Romana Prosena. Bila sta navdušena nad projektom RHS in gostilničar g. Prosen je imel idejo, da bi nam pri nakupu helikopterja pomagali slovenski izseljenci. Ideja ni bila slaba, bili smo celo na obisku pri zamejskih Slovencih v Italiji in jim razložili projekt. Bili so navdušeni, pripravljeni začeti zbirati denar. Na žalost ideja ni našla razumevanja v pristojnih republiških institucijah.
Leta 1984 se je 1. novembra s helikopterjem smrtno ponesrečil pilot LEM g. Gorazd Šturm in po njegovi smrti je decembra 1984 g. Vasja Žemva prenehal delovati v podkomisiji za letalsko reševanje pri GRS. Skupaj s tedanjim načelnikom LEM pri RSNZ, polkovnikom g. Romanom Zupanom sta dokončala še projekt izdelave službenih značk "Letalsko reševanje - GRS", ki so postale službeni znak članov GRS kateri so si pridobili naziv letalcev-reševalcev, pilotov in mehanikov LEM oziroma kasneje LEP.     Na vrh

 

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov