Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

PROJEKT "RHS" - reševalni helikopter Slovenije

Prizadevanja dr. Iztoka Tomazina in g. Vasje Žemva, da bi Slovenija s projektom "RHS" dobila moderno službo HNMP, pa so tekla naprej

Junija 1985 je predsedstvo nemške službe HNMP "DRF" sprejelo naslednji sklep: "V želji, da podpremo prizadevanja dr. Iztoka Tomazina in g. Vasja Žemva za realizacijo projekta "Reševalni helikopter Slovenije" in, da bi Slovenija čim prej pričela z HNMP, smo se odločili, da projektu brezplačno ponudimo v uporabo enega od naših kompletno medicinsko opremljenih helikopterjev BO-105CBS, za nedoločen čas. Slovenija je dolžna plačati le stroške zavarovanja in nastanitev posadke DRF za tri mesece, da uvedejo v delo vaše posadke"! Dogovorjeno je bilo tudi, da nam bo helikopter po letu dni uporabe predan brezplačno v trajno last! To bi uredili v okviru programov EU.

Dobili smo torej ponudbo, o kakršni se lahko le sanja! Vsaka druga država bi jo sprejela z odprtimi rokami. Ko pa je g. Žemva ponudbo predstavil odgovornim vladnim institucijam, je bilo rečeno, da "bodo zadevo proučili", nato, pa spet ni bilo nič. Še naprej smo brez reševalnega helikopterja in službe HNMP.

Junija 1996 je bil v Kranju na prostoru Gorenjskega sejma, sejem civilne
zaščite in reševanja ZAŠČITA'96. V okviru projekta "RHS - Reševalni helikopter Slovenije" je bil na   sejmu predstavljen reševalni helikopter BK-117 nemške letalske reševalne službe HNMP,  DRF. Prisotna je bila tudi posadka helikopterja z zdravnikom. Za medije je bil opravljen tudi prikazni reševalni polet v bolnišnico Jesenice. Polet je spremljalo veliko število  medijskih hiš in TV. Helikopter MBB BK-117 je poletel izprostora Gorenjskega sejma in po nekaj minutah poleta pristal na strehi jeseniške bolnišnice in predal  "ponesrečenca" osebju bolnišnice v nadaljnjo oskrbo. 
Moderni reševalni helikopter so  si ogledali tudi zdravstveni delavci   bolnišnice  Jesenice. Mediji   so   obširno poročali o tem    poletu in helikopterju.  Spet je bilo velikopohval državnih   institucij in obiskov predstavnikov le teh in državnih funkcionarjev, spremenilo pa se, kot leta poprej, ni nič!


     Na vrh

 

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov