Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

PROJEKT "RHS" - reševalni helikopter Slovenije

Projekt g. Stanka Zakelška, lastnika gradbenega podjetja Hudournik d. o. o. iz Celja - v letu 2000

G. Stanko Zakelšek, lastnik gradbenega podjetja Hudournik d. o. o. iz Celja, je dne 7. junija 2000 na heliodromu svojega podjetja v   Bukovžlaku pri Celju predstavil svoj projekt izvajanja službe HNMP v   Sloveniji. Podjetje je imelo v lasti dva helikopterja, Gazelo in helikopter AS-350 BA, ki ga je podjetnik g. Zakelšek že opremil z vso potrebno medicinsko opremo, tedaj vredno pol milijona nemških mark. Celotna investicija (helikopter in oprema) je bila vredna 3,3 milijona tedanjih nemških mark. Podjetnik g. Zakelšek je tudi sam imel izpit za profesionalnega pilota helikopterja.

Podjetje Hudournik d. o. o. se je do tega dne že dobro desetletje, ukvarjalo z zračnimi prevozi. G. Stanko Zakelšek si je projekt HNMP v Sloveniji zamislil tako, da bi bila baza reševalnega helikopterja v Celju, od tam, bi lahko (po njegovem mnenju) v pol ure letenja dosegli tako Koper kot tudi Lendavo (zemljepisno dve skrajni točki Slovenije). Poleg medicinsko opremljenega helikopterja AS-350 BA je imel tudi stalno zaposleno posadko, pilota helikopterja in   mehanika in vse potrebne   prostore za vzdrževanje in servisiranje helikopterja. Kot zanimivost,   podjetje Hudournik d. o. o. je imelo v tem času (nepreverjeno?) že naročen tudi tretji helikopter in sicer (tedaj in še danes najprimernejši in najbolj uporabljani   helikopter v službah HNMP v svetu)   EC-135. Torej helikopter, s katerim   je podjetje FLY-COM d. o. o. šele šest let kasneje, decembra 2006, skupaj z AMZS dobilo koncesijo za opravljanje helikopterskih reševalnih prevozov in skupaj z ministrstvom za zdravje začelo izvajanje tiste prve prave HNMP v Sloveniji.

Tako kot vse dosedanje pobude in projekti, predloženi s strani laikov in zasebnikov, tudi projekt oziroma pobuda podjetja Hudournik d. o. o. za organizacijo HNMP na področju Slovenije ni dobil potrebne podpore pri pristojnih organih oziroma koncesije za to dejavnost. So se pa pristojne državne institucije končno začele pripravljati k realizaciji oziroma organizaciji poskusnega projekta HNMP. Toda poizkusni projekt HNMP je začel delovati šele čez tri leta, in sicer 2003.


     Na vrh

 

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov