Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

PROJEKT "RHS" - reševalni helikopter Slovenije

avtorjev prim. dr. Iztoka Tomazina in g. Vasje Žemva,
ali ZAMUJENA PRILOŽNOST SLOVENIJE, DA BI ŽE OD LETA 1984 NAPREJ LAHKO ZAČELI Z IZGRADNJO SLUŽBE HNMP - (Helikopterske nujne medicinske pomoči)!

Leta 1977 se je podkomisiji za letalsko reševanje pri GRS pridružil g. Vasja Žemva iz Kranja, tedanji član PD Kranj in nekdanji mladinski gorski vodnik. Ni bil član GRS, se je pa kot laik ukvarjal s področjem helikopterskega reševanja kot celote. Tako tistega na gorah kot tudi primarnega (pri prometnih nesrečah in podobnih situacijah) in si prizadeval, da bi projekt primarnega helikopterskega reševanja (HNMP) zaživel tudi v Sloveniji.
V letalski podkomisiji GRS je namreč že takrat prevladovalo mnenje (na žalost ne tudi v pristojnih državnih organih!), da je (že takrat v letu 1979!) treba glede na to, da se je odlično razvil sistem helikopterskega reševanja na gorah pri nas, po vzoru drugih evropskih alpskih držav razmišljati tudi o ustanovitvi HNMP oziroma klasične primarne helikopterske reševalne službe. Te tedaj še ni imela niti Avstrija (danes ima eno največjih in najmodernejših), v Švici in ZRN pa je bila v razvoju oziroma v izgradnji! Torej smo leta 1979 imeli enako "startno osnovo" kot ostale evropske države, pridobljeno z entuziazmom in prostovoljstvom vseh sodelujočih pri reševanju s pomočjo helikopterja na gorah. Vsi tedanji načelniki letalske podkomisije GRS, dipl. ing. Ivo Samec in g. Milan Domadenik iz RSNZ oziroma MNZ in pozneje načelniki LEM oziroma LPE, polkovnik g. Roman Zupan, g. Mirko Završek in g. Jože Mencin, so bili izredno naklonjeni tem prizadevanjem in jih podpirali.
 Zato je g. Žemva že leta 1979 vzpostavil povezave oziroma stike s  švicarsko SRFW (današnjo REGA) in 1981 z nemško DRF, ki sta  zagotovili vso možno pomoč pri ustanavljanju take službe v  Sloveniji.
 Leta 1980 je g. Žemva pri švicarski SRFW (REGA) opravil izpit iz  helikopterskega reševanja in prejel službeni znak te reševalne službe. Njegovi predavatelji in instruktorji so bili med drugim tedanji direktor in ustanovitelj SRFW g. Fritz Bühler, dr. h. c. in njegov sin, kasnejši dolgoletni direktor SRFW(REGA), pilot helikopterja in zdravnik dr. Cristian Bühler, dolgoletni glavni zdravnik in član uprave SRFW (REGA) dr. Carlo Höfliger, dr. med. in predzadnji predsednik uprave (do leta 2006) službe REGA, Hans P. Kurz, vsi tudi gorski reševalci in gorski vodniki.


     Na vrh

 

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov