Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

OTROCI SE UČIJO POMAGATI !

Projekt "OTROCI SE UČIJO POMAGATI" je namenjen predšolskim otrokom in otrokom nižjih razredov osnovnih šol. Izdelan je na osnovi vsakodnevnih izkušenj zdravnikov DRF (Deutsche Rettungsflugwacht) - največje nemške službe HNMP (helikopterske nujne medicinske pomoči). V njem se predšolski in otroci prvih dveh razredov osnovne šole učijo kako preprečevati nesreče in kako je treba pravilno ukrepati in pomagati v primeru nesreč in izrednih dogodkov, če do teh vseeno pride oziroma se zgodijo.

Projekt v Sloveniji od leta 2012 dalje izvaja GRZS (Gorska reševalna zveza Slovenije)

grs
spominska

v sodelovanju s študentkami Fakultete za zdravstvo Jesenice

in Uprave za zaščito in reševanje RSlovenije

V pomoč nam je prisrčna poučna slikanica (priročnik za otroke in starše) OTROCI SE UČIJO POMAGATI.

Del poglavij iz slikanice:
ne teci stran

Ali si morda kdaj doživel nesrečo? Morda kdo od tvojih prijateljev?
Na žalost se včasih zgodi tudi kaj hujšega. In kako boš ravnal v takem primeru?
 
  KLIC V SILI

Zapomniti si moraš naslednja tri pomembna pravila:
 1. Ne smeš zbežati z mesta nesreče,
 2. Na pomoč moraš poklicati odrasle, najbolje na telefonsko številko 112,
 3. Ostati moraš pri poškodovanem otroku.

 Najbolj pomembno je, da ostaneš miren!
 Najprej moraš poiskati ali poklicati nekoga, ki bo tvojemu ponesrečenemu  prijatelju  (prijateljici) pomagal - tudi, če ga moraš zaradi tega za kratek čas  zapustiti. Morda so  odrasli kje v bližini, morda sosedje ali naključno mimoidoči na  ulici, na cesti. V takem  primeru lahko izjemoma brez skrbi ogovoriš tuje ljudi.  Nihče te ne bo zaradi tega  ošteval. Vseeno je tudi, če si morda storil kakšno lumparijo. Odrasli bodo veseli, da si  jih poklical na pomoč.
 Toda, morda ni v bližini nikogar. Potem moraš s svojega mobilnega telefona (mobija) ali z domačega telefona, takoj poklicati telefonsko številko 112.

Osebi, ki se ti bo oglasila na drugi strani, moraš povedati naslednje:
1. Kdo kliče,
2. Kje se je nesreča zgodila,
3. Kaj se je zgodilo,
4. Koliko oseb je poškodovanih,
5. Počakaj na morebitna vprašanja.

Ko si končal telefonski pogovor, se takoj vrni k ponesrečenemu otroku in ostani pri njem do prihoda zdravnika.
 
Kaj lahko še storiš? Nudenje prve pomoči ponesrečenemu
Zdaj lahko pomagaš naprej. Potem, ko si poklical prvo pomoč, lahko sam nudiš pomoč ponesrečenemu otroku. Seveda, moraš najprej vedeti, kaj je z njim, kakšne poškodbe ima. Potem boš vedel, kaj moraš storiti, kako pomagati.

krvavitve Krvavitve
Če otrok iz rane močno krvavi, je rana lahko globoka. Da ne bo izgubil preveč krvi, mu moraš rano povezati s povojem. Verjetno pri roki nimaš pravega povoja, a za prvo silo je dober tudi čist robec, ali čista majica. Kadar je rana na roki ali nogi, potem moraš roko ali nogo poškodovanega namestiti malce višje. Zaradi tega kri iz rane ne bo več tako hitro odtekala.
Če ima rano na glavi, moraš biti zelo previden. Na rano lahko položiš čisti robec in ga držiš z roko, dokler ne pride zdravnik.     
   
    
      
      
vnezavestiNezavest
Kadar ponesrečeni otrok ne more več govoriti in ne odgovarja na tvoja vprašanja, ga nikakor ne smeš pustiti, ležati na hrbtu! Ne boj se, otrok ni mrtev in tudi spi ne, ampak je izgubil zavest in je nezavesten. Da se ne zaduši z lastnim jezikom, moraš v takem primeru poklekniti k njemu in ga obrniti, tako, da bo ležal na boku ali trebuhu.    
    
       
      
       
opeklineOpekline

Če se je nekdo opekel, moraš pustiti, da mu na rano (opeklino) nekaj časa teče hladna voda iz vodovodne pipe ali iz kakšne čiste posode. Ali pa na rano položiš, čist, moker robec.
Pazi na svoje prijatelje, bratce in sestrice, da se ne bodo dotikali vročega štedilnika ali se igrali z odprtim ognjem. Če se igraš zunaj na močnem soncu, vedno nosi zaščitno kapo, po koži pa se namaži s kremo za sončenje.


  
     
     
   
   
alkocigareteZastrupitve

Kadar ima nekdo od otrok hude bolečine v trebuhu, ali mu je zelo slabo, na zunaj pa ni videti kakšnih poškodb, potem se je mogoče z nečim zastrupil. Po navadi tak otrok začne bruhati sam od sebe in to je dobro. V vsakem primeru pa moraš pri takih nesrečah takoj poklicati na pomoč odrasle, ali najboljše kar na telefonsko številko 112.
Cigarete, ki jih kadijo odrasli, so za te lahko zelo nevarne. Prav tako kot vino, žganje in pivo. Zaradi zaužitja teh stvari, lahko hudo zboliš. Tvoji starši teh stvari ne smejo puščati naokoli po stanovanju.


   
    
    
    
  
utopitev
Voda

Voda je dobra za zalivanje, kopanje, plavanje, polivanje in pitje. Lahko pa je tudi zelo nevarna, če z njo počnemo neumne stvari. Pod vodo se lahko hitro utopiš, v vodi lahko utoneš. Zato ne smeš nikoli nikogar nenadoma poriniti v globoko vodo ali ga v vodi potunkati.


     
     
      
      
      

elektrikaElektrika
Elektrike ne moremo videti, lahko pa nas poškoduje. Zato, ne stikaj po električnih vtičnicah. V kopalni kadi v vodi ne smeš nikoli ničesar vtakniti v električno vtičnico! Tudi, sušilca za lase (fen) ne!
     
     
      
     
      
vprometuPromet na cesti
Zagotovo si se že naučil, kako moraš na cesti in na ulici paziti nase, na primer, kako varno prečkaš cesto.
Tudi sam se verjetno rad voziš, včasih po cesti ali po stezi za pešce: s kolesom, z rolerji ali rolko. Mogoče celo rad jahaš na konju. Ni pomembno, katero od teh stvari imaš rad, pomembno je, da imaš na glavi vedno čelado. Čelada bo zaščitila tvojo glavo pred hujšimi poškodbami, če boš morda padel.    
    
     
     
     
strupenejagodeJagode, strupene rastline
V gozdu in doma na vrtu rastejo rastline in jagode, nekatere od njih so lahko tudi strupene, čeprav so včasih videti izredno okusne in vabljive. Če strupene jagode poješ, nekatere pa se le dotakneš, boš bolan in boš moral hitro v bolnico. Pomembno je, da vedno povprašaš starše za nasvet, preden nameravaš v gozdu ali doma na vrtu trgati in pojesti kakšno jagodo ali rastlino.


    
     
    
     
   
      
zdravilaTablete in zdravila
Tablet ali zdravil, nikoli ne smeš jesti kar tako, za šalo ali namesto bombonov! Slabo ti bo, bruhal boš in odpeljali te bodo v bolnico. Seveda je veliko zdravil, ki pomagajo bolnim otrokom ozdraveti. Toda, lahko se ti zgodi, da boš vzel popolnoma napačna. Zato, vedno najprej vprašaj starše, katera zdravila so prava..


.
Zdaj torej veš, na kaj moraš paziti in česa ne smeš delati. Zato lahko divjaš, se igraš in odkrivaš nove zanimivosti.

Ni ti treba biti ves čas pri miru, tiho in, kot miška sedeti doma v naslanjaču!

   
     
   Na vrh


    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov