Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice

KAKO POTEKA PREDAVANJE

Otroci naj se igrajo, naj se pri igri zdivjajo in to brez strahu. Kajti spoznavanje nevarnosti in lastnih sposobnosti je pomembno za preprečevanje nesreč. Statistike kažejo, da največ nesreč doživijo prav tisti otroci, ki jih poskušamo najbolj obvarovati pred vsakdanjimi dogodki in igro. To pomeni, da jim ne pustimo igrati se zunaj z vrstniki in jih ves čas spremljamo ter nadziramo vse v želji, da se jim kaj ne bi zgodilo. Nehote jih zavijamo v vato in jim s tem preprečujemo, da bi si sami nabirali izkušnje pri igri in v življenju. Zato velja, "če ni prisoten angel varuh", si mora otrok znati pomagati sam.

 

KAKO POTEKAJO DELAVNICE ZA OTROKE
Otroci na delavnicah sedijo v krogu, med njimi pa moderatorke, študentke Fakultete za zdravstvo Jesenice. Otrokom najprej povedo nekaj o nesrečah in pomenu prve pomoči ter jih povprašajo o njihovih izkušnjah, če so se kdaj poškodovali ali pomagali poškodovanemu prijatelju. Nato se o tem skupaj pogovorijo.
Šestletna Anja cuka za beli povoj, s katerim ji je vrstnica Zala pravkar povila glavo. Pazljivo posluša navodila moderatorke Maruše. Marko sedi zraven, v rokah ima mobilni telefon in zelo pazljivo posluša razlago. "Kaj morata najprej storiti če se je vajinemu prijatelju zgodila nesreča? Ali vesta?", dekleti prijazno vpraša Maruša. "Jaz pa vem!" zakliče Anja veselo:" Takoj moramo poklicati pomoč! Številko 112!" "Tako je!", potrdi moderatorka, "najprej morate poklicati na pomoč!".
V delavnicah z otroki nato obravnavamo naslednja poglavja:

Kako lahko nezgode preprečimo?
S pomočjo slikanice Otroci se učijo pomagati, se otroci naučijo, kako ravnati, da do nezgod sploh ne bi prišlo. Na primer, da ne jedo nepoznanih plodov z grmovja, da v gozdu ne nabirajo nepoznanih vrst gob, da ne pogoltnejo tablet ali drugih zdravil ki so jih morda nekje našli, da morajo pri vožnji s kolesom, kotalkami ali desko obvezno nositi čelado in ščitnike za roke in noge ipd.

Kako poklicati na pomoč?
Prvo navodilo, ki ga damo otrokom na delavnicah je, da ne smejo zbežati s kraja dogodka, če se je zgodila nezgoda, ampak morajo poklicati pomoč. Zato se naučijo, kako poklicati številko 112. Naučijo se, kaj morajo povedati sogovorniku na drugi strani in kako morajo biti pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki jih bo postavil sogovornik.

Kako oskrbeti manjše poškodbe?
Otroke na delavnicah naučimo, kako lahko sami pri manjših poškodbah nudijo prvo pomoč. Nekaterim od otrok s pomočjo rdečila za ustnice narišemo navidezne poškodbe. Ti otroci predstavljajo ponesrečence. Ostale otroke opremimo s povoji, prvim povojem, sterilno gazo in obliži. Moderatorke jim pokažejo, kako obvezati manjše rane na roki, nogi in glavi. Naučijo se, da se morajo s poškodovanim sovrstnikom pogovarjati in ga hrabriti. Naučijo se, kako je treba nezavestnega položiti v pravilno stabilno lego, tako da leži na boku.

Slikanica »Otroci se učijo pomagati«
V sklopu projekta je bila prevedena nemška poučna slikanica službe DRF (HNMP) z naslovom »Otroci se učijo pomagati«. V tej slikanici otroci spoznajo tudi zahtevno, nevarno in hkrati humano delo naših pogumnih gorskih reševalcev, članov GRZS, ki rešujejo ponesrečene planince. In pa nekaj zanimivosti o reševanju s pšomočjo helikopterja.

Znam pomagati!
Otroci po opravljeni delavnici prejmejo, izkaznico Znam pomagati (le ta je sestavni del slikanice), trak z etuijem za izkaznico Znam pomagati in diplomo Znam pomagati. Poleg tega prejmejo poučno slikanico Otroci se učijo, pomagati, ki jo lahko doma preučijo skupaj s starši. Otroci 2. in 3. razredov prejmejo še komplet PP (prve pomoči) - prvi tak komplet za otroke, izdelan v Sloveniji.

Na vrh

    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica

   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka

     GRZS
     - Vasja Žemva,     vodja projekta
     - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

     URSZR
     - Organizacija prevozov