Zavarovalnica Triglav URSZR Fakulteta za zdravstvo Jesenice


O PROJEKTU 'OTROCI SE UČIJO POMAGATI'

OTROCI HOČEJO, ZNAJO IN ZMOREJO POMAGATI

                                                                       

Tri reševalne službe v Evropi, dve največji službi HNMP: švicarska REGA in nemška DRF in ena gorska reševalna služba: slovenska GRZS - izvajajo projekte učenja nudenja prve pomoči in ukrepanja ob nesrečah, za otroke.

Risbice, ki so jih v okviru teh projektov narisali otroci iz Švice, ZR Nemčije in Slovenije:
fadri
              Švica - Fadri, 10 let
marvin
             Nemčija - Marvin, 6 let
julija
             Slovenija - Julija, 8 let

OTROCI SE UČIJO, POMAGATI /Otroci znajo, želijo in zmorejo pomagati!
Projekt OTROCI SE UČIJO POMAGATI smo v Sloveniji začeli izvajati konec leta 2011. Operativno ga izvaja Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvo Jesenice (FZJ), Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) in sponzorji. Projekt je namenjen učencem prvega in drugega razreda osnovnih šol.

O projektu OTROCI SE UČIJO POMAGATI
V projektu OTROCI SE UČIJO, POMAGATI ki so ga leta 2002 zasnovali v največji nemški službi HNMP - DRF, se otroci na delavnicah učijo kako preprečiti nezgode in kako je treba ukrepati v primeru nezgod in izrednih dogodkov, če do teh vseeno pride. Biti bolnik ali ponesrečenec je lahko tudi zelo razburljivo? Seveda samo v primeru, ko je rana le namišljena in ko se učimo, kako pomagati.
»Pomembno je, da se otroci skozi igro naučijo, kaj je treba storiti pri manjših nezgodah in v izrednih situacijah«, pravi zdravnik reševalnega helikopterja DRF, dr. Christian Müller‐Ramcke, ki je skupaj s sodelavcem zasnoval projekt. »Otrokom je to v veliko veselje in res aktivno sodelujejo«.


Cilj projekta - PRVA POMOČ MORA POSTATI ZA OTROKE NEKAJ SAMO PO SEBI RAZUMLJIVEGA, OBIČAJNEGA
Zgodi se, da otroci pridejo z igre domov z večjimi ali manjšimi praskami in drugimi poškodbami. Reakcije odraslih so pri tem zelo različne, velikokrat segajo od popolne nemoči in neznanja, celo do panike. Pri tem pa lahko otroci sami pripomorejo k rešitvi. Otroci bi radi pomagali, toda večinoma se od odraslih v takih situacijah naučijo "gledati stran" in ne, pravilnega ravnanja. »S projektom Otroci se učijo pomagati, želimo prav to spremeniti in otroke naučiti kako se odzvati v tovrstnih primerih. Želimo, da prva pomoč za njih postane nekaj samo po sebi umevnega, saj bodo to nesli s seboj tudi v odraslo življenje« razlaga Vasja Žemva, vodja projekta Otroci se učijo pomagati v Sloveniji in ustanovni član organizacije EURAMI (Evropski letalsko-medicinski inštitut).

KAKO POTEKAJO DELAVNICE ZA OTROKE
V delavnicah z otroci obravnavamo naslednja poglavja:

Kako lahko nezgode preprečimo?

S pomočjo slikanice 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah', se otroci naučijo kako ravnati, da do nezgod sploh ne bi prišlo. Na primer, da ne jedo nepoznanih plodov z grmovja, da v gozdu ne nabirajo nepoznanih vrst gob, da ne zaužijejo tablet ali drugih zdravil, ki so jih morda nekje našli (npr. doma v kopalnici ali dedkovi omarici), da morajo pri vožnji s kolesom, kotalkami ali desko obvezno nositi čelado in ščitnike za roke in noge.


Kako poklicati na pomoč?
Prvo navodilo, ki ga damo otrokom na delavnicah je, da ne smejo zbežati s kraja dogodka, če se je zgodila nezgoda, ampak morajo poklicati pomoč. Zato se naučijo, kako poklicati pomoč na številko 112. Naučijo se, kaj morajo povedati sogovorniku, ki na drugi strani sprejme njihov telefonski klic in kako morajo biti pripravljeni odgovarjati na vprašanja, ki jih bo postavil sogovornik.


Kako oskrbeti manjše poškodbe?
Otroke na delavnicah naučimo, kako sami pri manjših poškodbah nudijo prvo pomoč. Nekaterim od otrok s pomočjo rdečila za ustnice narišemo navidezne poškodbe. Ti otroci predstavljajo ponesrečence. Ostale otroke opremimo s povoji, prvim povojem, sterilno gazo in obliži. Moderatorke jim pokažejo, kako obvezati manjše rane na roki, nogi in glavi. Naučijo se, da se morajo s poškodovanim sovrstnikom pogovarjati in ga hrabriti. Naučijo se, kako je treba nezavestnega položiti v pravilno stabilno lego, tako, da leži na boku.


Slikanica 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah'
V sklopu projekta je bila prevedena nemška poučna slikanica družbe DRF (HNMP) z naslovom 'Otroci se učijo pomagati', ki smo jo prvič tiskali leta 2012. V tej slikanici otroci spoznajo tudi zahtevno, nevarno in hkrati humano delo naših pogumnih gorskih reševalcev, članov GRZS, ki rešujejo ponesrečene planince. In pa nekaj zanimivosti o reševanju s pomočjo helikopterja.
V leti 2015 smo vsebino slikanice v delu, ki vpisuje dejavnost gorske reševalne službe spremenili, spremenili smo tudi grafično obliko ovitka, diplome in traku 'Znam pomagati' in slikanici dali naslov 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah'.


Znam pomagati!
Otroci po opravljeni delavnici prejmejo izkaznico 'Znam pomagati' (le ta je sestavni del slikanice), trak z etuijem za izkaznico 'Znam pomagati' in diplomo 'Znam pomagati'. Poleg tega prejmejo poučno slikanico 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah', katero lahko doma preučijo skupaj s starši.

HITRO UKREPANJE REŠUJE ŽIVLJENJA!

'Otroci se hitro naučijo povzemanja odgovornosti, včasih izredno situacijo obvladajo celo z manj predsodki in strahu kot odrasli', pravi Vasja Žemva. To je zelo pomembno, kajti reševalci vedo, čim prej bo ponesrečencu nudena prva pomoč, tem večje so njegove možnosti za preživetje in popolno ozdravitev. Otroci, ki se že zgodaj naučijo ukrepanja v izrednih situacijah, bodo znali tudi kot odrasli pravilno in pravočasno ukrepati in pomagati in tako izkoristiti dragocene minute do prihoda poklicnih reševalcev. Projekt 'Otroci se učijo pomagati' je pomemben, saj širi število ljudi, ki bodo znali pomagati in tako reševati človeška življenja.

KAJ NAJ BI OTROCI ZNALI IN VEDELI - SMERNICE ZA STARŠE
Tudi starši imajo izjemno pomembno vlogo pri tem, da bodo njihovi otroci znali v izrednih situacijah pravilno reagirati.

1. Ne smeš zbežati z mesta nesreče
Pomembno je, da starši otroku povedo: 'Ti znaš in lahko pomagaš! To moraš storiti!'. Treba jim je razložiti, da naj jih v primeru nezgode ne bo strah, jim povedati, da jih nihče ne bo okaral, če se je zgodila nezgoda. Mnogi otroci se namreč bojijo, da bodo česa krivi, zato zbežijo s kraja dogodka. Starši naj povedo svojim otrokom, da bodo ponosni na njih, če bodo poklicali pomoč tudi, če se je morda poškodoval prijatelj s katerim so skupaj uganjali norčije pri igri..

2. Na kraju nesreče dobro opazuj!
Otrok naj si dobro zapomni vse kar se je zgodilo. Ali poškodovani otrok krvavi?, je morda v nezavesti ali glasno kriči?, kje točno se je zgodila nezgoda? Te informacije so zelo pomembne za reševalce, da lahko ocenijo situacijo. Na žalost tudi veliko odraslih ne zna dežurnemu v Centru za obveščanje, na telefonski številki 112, pravilno in točno opisati stanja na mestu nezgode.

3. Takoj pokliči na pomoč odrasle!
V primeru nezgode naj otrok takoj pokliče na pomoč nekoga od odraslih. Mogoče ima otrok že mobilni telefon? Potem je smiselno, da ga starši naučijo poklicati klic v sili - na telefonsko številko 112 in mu to številko vnesejo v mobilni telefon, v imenik. Tudi v telefonskih govorilnicah je možno brezplačno poklicati telefonsko številko 112 ali prositi za telefon v bližnjih trgovinah ali gostinskih lokalih. Otrok lahko v primeru nezgode za pomoč prosi tudi nepoznano odraslo osebo v bližini

4. Nudenje prve pomoči!
Obstaja nekaj enostavnih prijemov pri nudenju prve pomoči, ki se jih lahko naučijo tudi otroci. Na primer, na rano lahko položijo čist prvi povoj ali pa jo pokrijejo s čistim robcem. Nezavestnega otroka, ki leži na hrbtu, obrnejo na stran, oziroma na bok. Z vodo lahko takoj ohladijo opečeno mesto na koži. Takih enostavnih ukrepov se otroci naučijo tudi v delavnicah v sklopu projekta 'Otroci se učijo pomagati'.

5. Straši lahko slikanico 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah', pregledajo skupaj s svojimi otroci.
Znanje, ki smo si ga kot starši morda pridobili pred leti na tečajih prve pomoči je lahko delno že zbledelo, marsikaj smo že pozabili. Zato je smiselno obnoviti svoje znanje, se udeležiti kakšnega tečaja prve pomoči, ki jih pri nas ponujajo mnoge organizacije. Tako bodo starši svojemu otroku lahko za zgled in mu pomagali pri spoznavanju prve pomoči.

KAKO POTEKA PROJEKT 'OTROCI SE UČIJO POMAGATI' V SLOVENIJl
Kot smo že omenili, smo s projektom OTROCI SE UČIJO, POMAGATI v Sloveniji s pomočjo tedanjega sponzorja (velike slovenske tovarne zdravil) pričeli v letu 2011. Realizira in izvaja ga GRZS (Gorska reševalna zveza Slovenije) v sodelovanju z Fakulteto za zdravstvo Jesenice (FZJ) in URSZR (Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje). Projekt je kot rečeno, namenjen predšolskim in otrokom prvih in drugih razredov osnovnih šol. Pravice do prevoda slikanice 'OTROCI SE UČIJO POMAGATI' in pravice do izvajanja projekta tečajev oziroma delavnic PP za otroke ZNAM POMAGATI v Sloveniji, nam je največja in najstarejša služba HNMP (Helikopterske nujne medicinske pomoči) v ZRN; DRF - zahvaljujoč našemu dolgoletnemu sodelovanju, odstopila za simbolično odškodnino.

Izvajanje projekta v okviru nemške službe HNMP - DRF (Deutsche Rettungsflugwacht) v ZRN:
Da bomo lahko bolje ocenili realizacijo projekta v Sloveniji, poglejmo najprej izvajanje le tega v ZRN. Zasebna fundacija DRF je največja služba HNPM (Helikopterske nujne medicinske pomoči v ZRN in tudi v Evropi). Skupina DRF ima v ZRN, Avstriji in Danski preko 50 reševalnih helikopterjev (EC135 in EC145) za primarni in intenzivni transport. Pri izvajanju reševalnih poletov sodeluje 660 zdravnikov, 320 reševalnih asistentov, 160 pilotov, 70 mehanikov in okoli 140 zaposlenih ostalih profilov upravnega in tehničnega osebja.
Projekt KINDER LERNEN HELFEN (Otroci se učijo pomagati) izvajajo od leta 2003 naprej (natisnjena slikanica). Financira se izključno iz prispevkov sponzorjev. Administrativna dela za projekt in pripravo tečajev opravljajo redno zaposleni v DRF, tečaje (delavnice) na terenu pa vodijo posebej šolane, plačane, zunanje sodelavke 'moderatorke' (približno 30 na področju ZRN).

Dosedanji potek izvajanja projekta v Sloveniji od leta 2011 naprej:
Najprej smo v zadnjem delu leta 2011 finalizirali in priredili slovenski prevod slikanice 'OTROCI SE UČIJO POMAGATI', ji dodali našo prilogo o delu GRZS (Gorska reševalna zveza Slovenije) in jo primerno oblikovali. Na zadnji strani slikanice smo za otroke dodali nagradni natečaj za najlepšo narisano risbico. V začetku leta 2012 smo slikanico natisnili.
Nato smo v prvi polovici leta 2012 grafično oblikovali in izdelali trak 'ZNAM POMAGATI', diplome 'ZNAM POMAGATI' in nalepke 'ZNAM POMAGATI' (na njih sta ime in priimek otroka - otroci jih v delavnicah nosijo pritrjena na oblačila, da jih moderatorke med delavnicami lahko kličejo po imenih) in vse to dali v izdelavo in tisk.
Veliko dela je bilo vloženega v pripravo in izdelavo prvega (v Sloveniji izdelanega) kompleta PP - prve pomoči- za otroke 'ZNAM POMAGATI'. V sodelovanju s tovarno sanitetnega materiala TOSAMA d. o. o. iz Domžal, so bili septembra 2012 izdelani prvi kompleti PP za otroke, ki smo jih nato delili učencem 2. razredov osnovnih šol, na delavnicah do oktobra 2013.

Ekipa za izvajanje delavnic po šolah in vrtcih
Nato je bilo treba poiskati ljudi, ki bodo v praksi izvajali tečaje (delavnice) PP za otroke. Prvotna zamisel je bila, da bi otroke na teh delavnicah poučevali zdravniki in člani iz vrst GRZS, se je pokazala kot praktično neizvedljiva! Ta veliki problem nam je takrat pomagala rešiti tedanja Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice (VŠZNJ), danes Fakulteta za zdravstvo Jesenice (FZJ).
Študentke tedaj III. letnika (danes že diplomirane medicinske sestre): Maruša Arnež, Mari Delič, Andreja Habat, Petra Hribar, Neža Justin, Aida Kaltak in Monika Žemlja, pod vodstvom njihovih mentoric tega projekta na FZJ -
Sedina Kalender Smajlović, mag. zdr. neg., pred., in Sanela Pivač, mag. zdr. neg., spec. managementa, pred., so prevzele delo moderatork na delavnicah učenja PP za otroke. Vrhunsko so pripravile vsebino tečajev in opravile pionirsko delo na tem projektu v Sloveniji. Tako v pedagoškem kot v strokovnem smislu. Njihovo delo po izvedbi delavnic (tečajev) je dobivalo same pohvale, tako s strani medijev kot s strani učiteljev in vzgojiteljev v vrtcih in šolah, predvsem pa so bili navdušeni otroci.

Prevozi ekipe po Sloveniji
Eden od problemov, ki ga je bilo treba rešiti pred začetkom izvajanja delavnic po šolah in vrtcih, so bili prevozi celotne ekipe (štirih moderatork, vodje projekta in materiala za izvajanje delavnic) iz Jesenic v različne kraje na področju Slovenije. Brez tega projekta ne bi mogli izvajati. Tu smo naleteli na veliko razumevanje URSZR (Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje), gospoda mag. Stanislava Lotriča (vodje operative na upravi) in generalnega direktorja uprave, gospoda Darka Buta. V brezplačno uporabo je bil dan kombi URSZR, s katerim sta nas izmenično prevažala dva šoferja uprave in v oktobru 2013 naš novi voznik in sodelavec ekipe g. Marko Jeretina, v vrtce in šole po Sloveniji. Treba je vedeti, da smo na pot večinoma odhajali v zgodnjih jutranjih urah in se vračali pozno popoldne.

Število opravljenih delavnic (tečajev) v času od 17. oktobra 2012 pa do 15. oktobra 2013
Potem, ko se je celotna ekipa usposobila in smo imeli na razpolago ves potrebni material, smo 17. oktobra 2012 pričeli z delavnicami (tečaji) po vrtcih in osnovnih šolah v Sloveniji. V času do 15. oktobra 2013 smo obiskali 21 osnovnih šol in vrtcev v Sloveniji. Delavnic PP v 61 razredih v osnovnih šolah in oddelkih v vrtcih, se je udeležilo 1.347 otrok! S kombijem URSZR pa smo prevozili 4290 km.

NADALJEVANJE PROJEKTA OTROCI SE UČIJO POMAGATI V OBDOBJU 2015-2016
V oktobru 2013 se je zaključilo naše sodelovanje z dotedanjim sponzorjem projekta (znano slovensko farmacevtsko družbo) in začeli smo iskati novega sponzorja.
Jeseni 2014 se je največja slovenska zavarovalnica Triglav d. d. odločila, da bo v okviru svojega projekta Družbene odgovornosti" v letih 2015-2016 podprla in sponzorirala nadaljevanje projekta 'Otroci se učijo pomagati' v Sloveniji.
V letih 2015-2016 bomo predvidoma obiskali 15 osnovnih šol v Sloveniji, katerih učenci prvih in drugih razredov se bodo udeležili delavnic 'Znam pomagati'. V mesecih maju in juniju 2015 smo že obiskali prve in druge razrede treh osnovnih šol.

Predvidevamo, da se bo delavnic skupaj udeležilo približno 2000 otrok. Oblikovali smo novo grafično in vsebinsko podobo slikanice 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje v gorah', traku 'Znam pomagati' z etuijem za izkaznice 'Znam pomagati' in diplome 'Znam pomagati'. Vse to prejmejo otroci po udeležbi na delavnicah 'Znam pomagati'. Na zadnji strani slikanice je objavljen nagradni razpis za najlepše risbice 'Znam pomagati'. Kuža Pazi, ki skrbi za varnost vseh otrok pa bo najlepše risbice nagradil z lepimi nagradami!

V okviru tega projekta smo junija 2015 imeli na letališču Jožeta Pučnika tiskovno konferenco. Ob tej priliki smo povabili tudi predstavnike medijev (TV, radio in tiskani mediji) in jim predstavili novo obdobje projekta 'Otroci se učijo pomagati'. Zavarovalnica Triglav d. d. je ob tej priliki omogočila stotim otrokom prvih in drugih razredov iz osnovnih šol Borovnica in Dramlje ogled LPE (Letalske policijske enote) na letališču Jožeta Pučnika. Piloti LPE in pripadniki Gorske policijske enote so navdušenim otrokom in učiteljem predstavili helikopterje LPE (za nadzor meje, za reševanje na gorah in službo HNMP) in opremo za reševanje v gorah. Vsi otroci so v dar dobili slikanico 'Otroci se učijo pomagati in spoznavajo reševanje na gorah'.

Nova ekipa za izvajanje delavnic po šolah in vrtcih v obdobju 2015-2016:
Ekipo, ki je v obdobju 2015-2016 izvajala delavnice po osnovnih šolah v Sloveniji, so sestavljali:

Moderatorke-študentke II. in III. letnika FZJ (Fakultete za zdravstvo Jesenice):
-
Maja Debelak,
-
Karmen Kutin,
-
Adila Mahalbašić,
-
Zala Marn,
-
Anja Stenovec,
-
Marjana Šolar,
-
Megi Trojer in
-
Tina Turkanović - koordinatorka ekipe.

Vodja projekta na FZJ je:
-
mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smajlović predavateljica,
         
Ostali:      
-
GRZS Vasja Žemva vodja projekta,
-
  Marko Jeretina voznik sodelavec ekipe in urejevalec spletne strani.
-
URSZR     Organizacija prevozov.


     Na vrh

  
    EKIPA PROJEKTA
    - Fakulteta za zdravstvo Jesenice-FZJ
    - Vodja projekta na FZJ
      mag. zdr. nege Sedina Kalender-Smailović
      predavateljica
  
   ŠTUDENTKE - MODERATORKE FZJ
   - Maja Debelak, Karmen Kutin, Adila Mahalbašić
     Zala Marn, Anja Stenovec, Marjana Šolar
     Megi Trojer in Tina Turkanovič-koordinatorka
  
   GRZS
   - Vasja Žemva, vodja projekta
   - Marko Jeretina, voznik-sodelavec ekipe

   URSZR
   - Organizacija prevozov